annikasaarikko

C-hepatiitti - strategiasta toimeen

C-hepatiittiin liittyy valtavasti ennakkoluuloja. Ne kumpuavat tietämättömyydestä, häpeästä ja vaikenemisesta. Pelätään samojen ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen käyttöä. Pelätään, että virus tarttuu kosketuksessa. Pelätään olla lähellä.

Ennakkoluulojen ilmapiirissä tartunnasta on vaikea puhua. Keskustelua aiheesta vaikeuttavat vahvat ennakkoasenteet tartunnan saaneita kohtaan: C-hepatiitti on yleinen sairaus huumeiden käyttäjien keskuudessa.

Pelon taustalla on toki myös syynsä. C-hepatiitti on maksatulehdus ja hoitamattomana se voi kehittyä maksakirroosiksi tai maksasyöväksi. C-hepatiitti tarttuu verikontaktilla  ja virus on sinnikäs. Siksi huoli on perusteltua - mutta pelko ei.

Yhteiskunnallisesti asiasta tulee käydä avointa keskustelua ja ymmärtää hoidon lisäksi myös ennaltaehkäisyn merkitys. On ihmisen edun mukaista panostaa toimiin, joilla C-hepatiitin tartuntamahdollisuudet saadaan merkittävästi pienenemään, jopa katoamaan.

C-hepatiitin ennalta-ehkäisyssä keskeistä on tiedon jakaminen etenkin nuorille, ruiskuhuumeiden käyttäjille ja vangeille –suurimmille riskiryhmille. Tiedolla on suuri merkitys myös tautia kantavien näkökulmasta, tautiin kohdistuvien ennakkoluulojen poistamisessa.

Olen ylpeä siitä, että sosiaali- ja terveysministeriössä merkittävien ammattilaisten ja asiantuntijoiden voimin on Suomeen valmisteltu C-hepatiittistrategia. Se tekee sairauden näkyväksi ja lisää tietoisuutta hoidosta. Nyt on sen toimeenpanon aika - ja siinä tarvitaan myös kolmannen sektorin osaamista. C-hepatiitin ennaltaehkäisytyö, matalan kynnyksen testausmahdollisuus sekä sairauden oikea-aikainen, tehokas ja potilaan kannalta inhimillinen hoito ovat keskiössä. On kohtuullista, että tavoittelemme hoitokäytäntöjen yhtenäistämistä koko maassa, samoin kuin kalliiden lääkehoitojen hankintojen keskittämistä kansallisesti.

Tarttuvien sairauksien, kuten HIVin osalta olemme päässeet kansallisesti ja kansainvälisesti hienoihin tuloksiin informaation vahvistamisella ja lääketieteen kehityksellä. Tarvitsemme vastaavaa otetta myös C-hepatiitin suhteen.

Annika Saarikko
Kansanedustaja (kesk.)
Turku

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Mervi Holm

Hei!

A-klinikkasäätiön Huumehaitta- ja Street-hankkeissa olemme kanssasi täysin samaa mieltä. Teemme työtä sen eteen, että C-hepatiittitartunnat löydettäisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja myös sen, että tartunnansaaneet ohjautuisivat hoidon pariin. Suurin osa Suomessa C-hepatiittitartuntoja saaneista on huumeita pistämällä käyttäviä henkilöitä. On hienoa, että heidän asioitaan viedään eteenpäin kansanedustajatasolla.

Työniloa!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Törmäsin kerran siihen asenteeseen ettei c-hepatiitista tarvitse piitata, koska narkkarit ansaitsevatkin kuolla.

Unohtui se asia, että c-hepatiitti voi tarttua myös seksin kautta. Eikä kukaan meistä ole kuolematon.

Toimituksen poiminnat