annikasaarikko

Neljä ja puoli minuuttia

Viime päivinä olen paljon miettinyt pelon ja turvallisuuden tunteen haurasta rajaa.

Turun, kotikaupunkini, puistattavan terroriteon myötä olemme ajautuneet kansalliseen keskusteluun sisäisen turvallisuuden takaamisesta. Mutta mistä kokemus turvallisuudesta muodostuu?

Sosiaalisessa mediassa on juuri nyt esillä Suomi, joka ei puhu toisilleen kauniisti.

Päästämme itsemme liian helpolla, jos kuvittelemme turvallisuuskeskusteluksi riittävän arviot maahanmuuttopolitiikan oikeellisuudesta. Kysymys on syvemmästä syrjään joutumisesta, toimettomuudesta, elämän merkityksettömyydestä. Siinä ratkaisevaa ei ole vain kansallisuus tai ihon väri.

Turvallisuutta rakennetaan kaikella politiikalla, jokaisella hallituksen päätöksellä. Kunnissa turvallisuutta luodaan vaikkapa järkevillä kaavoitusratkaisuilla, katuvaloilla, nuorten harrastusmahdollisuuksilla ja lasten ehjillä leikkitelineillä.

Minulle turvallisuuden tunteen keskeinen takaaja on suomalainen terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut. Se tulee todeksi hädän hetkellä. Saamme apua, kun tosi on kyseessä.

Vaikutuin syvästi Turun yliopistollisen keskussairaalan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja ensihoidon liikelaitoksen johdon raportista Turun tapahtumien kulusta pääministerin vieraillessa Turussa. Sain osallistua tuohon vierailuun.

On oikeastaan niin, että hyvinvointivaltion voi kiteyttää neljään ja puolen minuuttiin. Se aika kului 112-soitosta ensihoitoyksikön saapumiseen ensimmäisen puukkohyökkäyksen uhrin luo. 30 minuutissa kaikki uhrit olivat matkalla sairaalaan.

En unohda koskaan ylilääkäri Teemu Elomaan lausuntoa perjantaisessa viranomaisten infotilaisuudessa pari tuntia iskun jälkeen. Sairaalaan joutuneiden lukumäärää kysyttäessä Elomaa korosti, että sairaalalle kaikki ihmiset ovat tasavertaisia potilaita, joita hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Se pitää sisällään myös iskujen tekijän oikeuden hoitoon.

Samaan arvopohjaan kietoutuu myös kuva kiinniottopaikalta; tekijää ampunut poliisi esti terroristin jalan ampumahaavan verenvuotoa ambulanssia odotettaessa.

Poliisi tutkii, oikeuslaitos tuomitsee, mutta sairaala hoitaa.

Erityisen vakavasta rikoksesta epäilty henkilö potilaana on aiheuttanut sairaalaan myös erityisiä turvajärjestelyjen tarpeita. Hoitotyötä on jouduttu tekemään tältä osin hyvin poikkeuksellisissa oloissa – ja se on vaatinut poikkeuksellisia voimia.

Apu kriisin keskellä on yhteiskunnassamme moninaista. Sosiaalipäivystyksen kriisityö käynnistyi välittömästi tapahtuman jälkeen. Päivystävästä puhelimesta tukea ja henkistä apua ovat saaneet valtavan monet kaupunkilaiset – muun muassa tapahtuneen silminnäkijät. Oma tärkeä osansa on uhrien läheisten kriisituella.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työ Turussa oli kauttaaltaan ammattitaitoista, ripeää, yhteistyökykyistä ja saumattoman nopeaa. Se ansaitsee lämpimän kiitoksen. Kiitos kuuluu myös SPR:n organisoimalle vapaaehtoistyölle, kirkolle sekä myös Vantaan sosiaalityön kriisipäivystyksen tarjoamalle taustatuelle Turkuun.

Työ ei lopu. Se jatkuu sittenkin, kun kynttilät Turun torilla sammuvat. Kuntoutustyö, fyysisen toipumisen tuki, terapian ja sosiaalityön tarjoama henkinen apu tulevat tarpeeseen vielä pitkään. Senkin takaavat pätevät ammattilaiset.

Terroristiteon jälkeen pahuus ja hyvyys ovat kolisseet äärilaidoissaan. Toivon ja uskon, että Turun traagisen tapahtuman valo voisi olla yhteisen luottamuksemme vahvistuminen viranomaisiin – poliisin lisäksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sen joka tasolla, joka puolella Suomea tehdään pääsääntöisesti valtavan hyvää työtä.

Kiittää pitää silloin, kun on kiitoksen aika.

Ensihoitoyksiköt pelastavat ihmishenkiä joka päivä eri puolilla Suomea. Potilasta kiidätetään sairaalaan jossain juuri nyt. Huolen ja tuskan täyttämät omaiset saavat jossain lohduttavan olkapään rinnalleen juuri nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olikohan ihan kohdallaan kirjoitus tällä hetkellä?

Olisiko syytä vähän politikkojen miettiä ulostulojaan .Vaikka vaaleja on 3 tulossa-18-19.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ääh, tämän olisit voinut jättää väliin. Sairasta!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Annika Saarikko puhuu täyttä asiaa.

Maailmassa ei ole monta Suomen kaltaista sivistynyttä hyvinvointidemokratiaa. Meillä sarjamurhaaja taltutettiin oikealla tavalla. Laukaistuaan poliisi ryhtyi tyrehdyttämään rikollisen jalan verenvuotoa.

Kyllä idässä ja suuressa lännessä toimitaan toisin. Siellä rikollinen pamautetaan mahdollisimman nopeasti hengiltä. Samalla tavalla saattaa saada surmansa viaton paikalle osuva.

Barcelonassakin terroristi toimitettiin nopeasti pois päiviltä. Nyt häneltä ei voida enää kysyä, oliko hän varmasti syylinen ja millä tavalla. Meidän puukkojunkkariamme päästään nyt kunnolla kuulustelemaan, jolloin hänen rikoksensa luonne varmaan paljastuu kaikkine vivahteineen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On hyvin on asiat.
Sosiaali ja terveysministerien jäljiltä. Risikko/Räty kokoomus ja H.Mäntylä,P.Mattilan Ps jäljiltä -11-17.

Sisäministerien P.Räsänen krst. ja Risikon kok. jäljiltä -11-17.

Jos ei oteta narkolepsiaa,Kupittaan sairaalan vanhusten kohtelua,vahuspavelun ruokakuljetuksia ,Kelan toimeentulotuen mokaa köyhimpien ainoassa tuessa.

Parantamisen varaa on paljon jos kansa aikoo saada vastinetta veroilleen.

JK.Hyvin oli tilanteen tasalla pelastustoimet näiden käsissä:
10.04.2017
Uusi kaupunginvaltuusto aloittaa kesäkuussa
Kokoomus säilytti paikkansa Turun kaupunginvaltuuston suurimpana puolueena. Toiseksi suurimmaksi nousi Vihreät. Myös Vasemmistoliitto kasvatti ryhmäkokoaan.

Kuten esim.Tampereellakin sdp,kok,vihr. Entä pienissä kunnissa?

Mikko Toivonen

Luottamusta onkin Tavalliseen poliisiin, puolustusvoimiin, palokuntaan Sairaaloihin ja erityisesti erikoissairaanhoitoon.

Sen sijaan luottamus on varsin kevyttä tai olematonta ministereihin yleisesti, migriin ja maahanmuuton ympärillä hyöriviin välistävetäjiin sekä kansainvälisiä realiteettejä ymmärtämättömiin kaikki tänne liikkeisiin.

Kaikille on kuitenkin eri muodoissa näissä kansalais kannanotoissa esitetty miten olisi parempi toimia kaikkien yhteisen edun kannalta.

Sekä hyvät, että huonot ehdotukset ovat systemaattisesti kaikuneet luuroille korville asiopiden toimeenpano-osastoilla eöli hallinnossa ja sen luoneissa poliitikoissa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ministeri kirjoittaa niin kuin ministerit kautta aikain. Ongelman ympärillä pyörien ja veriteon seuraamuksia kiitellen. Itse ongelmaan ei tietenkään ole ratkaisumallia tarjolla. Kunhan kiristysside saadaan ajoissa paikoilleen.

Jos Saarikko vaikka ilmoittaisi, että perkele, nyt me hoidetaan tää homma, ettei terroristit hillu kaduillamme, niin voisipa saada vähän arvostustakin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jotta johdonmukaisuus ja sen myötä oikeudenmukaisuus säilyisivät pidetään mielessä myös tämä:

v 2016 : Kotihälytyksiä 77 085, joista peheväkivaltatapauksia 25 821 (Äkkiä laskien n 500 tapausta viikossa)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomi hyväksyi Euroopan ihmisoikeussopimuksen toukokuussa 1989 ja se astui voimaan 10.5.1990.

Euroopan ihmisoikeussopimus

5 artikla

Oikeus vapauteen ja turvallisuuteen

1. Jokaisella on oikeus vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Keneltäkään ei saa riistää hänen vapauttaan, paitsi seuraavissa tapauksissa ja lain määräämässä järjestyksessä: f) henkilö pidätetään tai häneltä riistetään vapaus lain nojalla, jotta estettäisiin hänen laiton maahantulonsa, tai jos on ryhdytty toimiin hänen karkottamisekseen tai luovuttamisekseen.

Sisäministeri Paula Risikko totesi tänään aamu-tv:ssä, että meillä on noin 2500 ihmistä maassamme, joista emme tiedä mitään. Yhteiskunnan turvallisuuden kannalta on ensi arvoisen tärkeää saada nämä ihmiset kerättyä palautuskeskuksiin odottamaan maasta karkotusta. Euroopan ihmisoikeussopimus ei aseta tälle mitään ESTEITÄ vastoin Risikon mainitsemaa tilannetta, jossa ihminen voidaan pitää säilössä vain tietyn määräajan.

Poliisi- ja rajaviranomaiset toimivat hyvin, mutta ”tulppa” tässä asiassa on poliitikkopuolella. Siellä on peiliin katsomisen paikka.

Kysymys:

Olemmeko joutuneet tilanteeseen, jossa suomalainen mies ei pysty enää turvaamaan suomalaisen vanhuksen, naisen ja lapsen turvallisuutta. Sota-aikana tähän pystyttiin torjuntavoitoilla Talvisodassa ja Jatkosodassa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

>......ei pysty enää turvaamaan suomalaisen vanhuksen, naisen ja lapsen turvallisuutta.....

ooo

Vois ajatella että kyllä pystyisi, mutta ei halua tai uskalla.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Kiitos sinulle ministeri Annika Saarikko! Olen erittäin otettu jokaisesta lauseestasi ja ymmärrän omalla tavallani näitä tuntoja, joita kirjoitit.

"Kiittää pitää silloin, kun on kiitoksen aika."

Toimituksen poiminnat